Representants del Col·legi Oficial de Metges dels Illes Balears (COMIB) i el Sindicat Mèdic de Balears (SIMEBAL-CESM) han expressat el seu rotund rebuig a l’esborrany de l’avantprojecte de l’Estatut Marc presentat pel Ministeri de Sanitat la setmana passada.
En una assemblea informativa, convocada de caràcter urgent i celebrada aquest dimarts amb aforament complet en la sala d’actes del COMIB, es van debatre i van analitzar els punts més polèmics de l’escrit presentat. Durant la trobada, dirigit pel president del Col·legi Oficial de Metges dels Illes Balears, Carles Recasens, i pel secretari general del Sindicat Mèdic de Balears, Alfonso Ramón Bauzá, els assistents van destacar que el text presentat ignora les demandes dels sindicats presentades amb un èmfasi especial en els últims cinc mesos durant la negociació de l’Estatut Marc.
Segons van assenyalar els portaveus, l’esborrany de l’Estatut Marc representa un retrocés en drets fonamentals dels professionals sanitaris, dificultant la conciliació laboral, augmentant la precarietat contractual i limitant la capacitat de negociació col·lectiva. A més, van subratllar la necessitat de reforçar el diàleg amb el Ministeri per a aconseguir un consens que garanteixi millores reals i sostenibles per als metges.
De manera similar, els assistents van tenir l’oportunitat d’expressar les seves opinions, qualificant aquest esborrany com una autèntica «caça de bruixes«. Aquestes afirmacions van ser realitzades per metges i metgesses joves presents, els qui van manifestar la seva preocupació en considerar que aquesta mesura legislativa posa en risc la seva llibertat, especialment a l’hora de compatibilitzar llocs en la Sanitat Pública i Privada, una opció laboral que es veuen forçats a triar a causa de la precarietat dels contractes oferts pel propi sistema de salut pública. Per part seva, membres fundadors del Sindicat Mèdic de Balears van compartir la seva inquietud davant la gravetat de la situació, igual que altres participants en l’esdeveniment, els qui van descriure les condicions laborals a les quals estan sotmesos com una veritable «esclavitud«.
L’ambient de l’assemblea va reflectir fidelment el malestar del col·lectiu mèdic en Balears, on es va plantejar la possibilitat de convocar una «vaga general«, proposta que va ser rebuda amb aplaudiments per tots els presents. A més, es va destacar la necessitat d’elaborar una estratègia urgent que permeti visibilitzar la realitat del col·lectiu mèdic en un Sistema Nacional de Salut que travessa una profunda crisi i la creació d’un Estatut propi per als facultatius.