Dr. Recasens: “Donem assumir la responsabilitat de cuidar la nostra salut mental”

+

El president del Comib, Dr. Carles ha analitzat les autocures en salut mental en la jornada ‘El repte d’abordar la salut mental en les organitzacions’, organitzada per Confederació d’Associacions Empresarials de Balears (CAEB), on s’han abordat assumptes com l’epidemiologia dels trastorns mentals, aprendre a identificar i detectar possibles abusos de consum de substàncies o les claus per a construir entorns de salut productius en empreses saludables.

La presidenta de CAEB, Carmen Planas, juntament amb la consellera de Salut del Govern balear, Manuela García, han inaugurat una jornada en la qual, a més del Dr. Recasens, han intervingut el Dr. Miquel Roca, catedràtic de Psiquiatria de la Facultat de Medicina de la UIB; el psicòleg sanitari i expert en addiccions Mica Cañellas; i la doctora en Psicologia i representant del Col·legi Oficial de Psicologia d’Illes Balears, Isabel Arando. Tot conduït per Cristina Beascoechea, coach d’alta direcció i consultora d’empresa. Ha clausurat la jornada el director general de l’Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral (IBASSAL), Óscar Paz.

El president del Comib ha subratllat la importància de passar del “cuida’m en cuidar-me, perquè el responsable de cuidar de la nostra salut mental som nosaltres mateixos. Hem d’assumir la responsabilitat”. La importància de l’autocura és reconèixer que per a cuidar i fer costat als altres, primer hem de cuidar-nos a nosaltres mateixos. En prioritzar el nostre benestar, estem millor preparats per a enfrontar els desafiaments de la vida i ser més eficaces en les nostres relacions i responsabilitats diàries.

Si durant l’últim any el Col·legi de Metges dels Illes Balears (Comib) ha volgut centrar-se en l’Ètica i la Deontologia amb la celebració i organització del Congrés Nacional celebrat a Palma, de cara als pròxims mesos fixa els seus esforços en l’autocura del metge. És imprescindible que els professionals o sanitaris incorporin estratègies de prevenció en salut mental, així com per a fer front a situacions potencialment estressants, inherents a la pràctica professional.

El Dr. Miquel Roca ha recordat que la salut mental “s’ha convertit des de la pandèmia en objecte de discussió pública. Les malalties mentals més greus no han augmentat, però sí ho han fet les queixes més depressives i ansioses que moltes vegades són trastorns adaptatius. Això provoca en tots els països baixes laborals amb la dificultat que comporta l’introduir criteris objectius per a valorar-les”. Roca ha recalcat que “la immensa majoria de les malalties mentals comencen abans dels 35 anys, encara que ara tenim més consciència sobre aquestes i les empreses tenen més criteris per a valorar-les”.