Campanya de prevenció del mal d’esquena entre els infants en edat escolar organitzada per la Fundació Kovacs i l’Organització Mèdica Col•legial

Es distribuirà un còmic entre els infants de 8 anys que pretén disminuir el risc de patir malalties d’esquena i conscienciar sobre la importància de fer esport en l’àmbit familiar 

El Govern presenta la campanya de prevenció del mal d’esquena entre els infants en edat escolar organitzada per la Fundació Kovacs i l’Organització Mèdica Col•legial

Es distribuirà un còmic entre els infants de 8 anys que pretén disminuir el risc de patir malalties d’esquena i conscienciar sobre la importància de fer esport en l’àmbit familiar 

El Govern presenta la campanya de prevenció del mal d’esquena que s’aplicarà entre els infants en edat escolar, coincidint amb l’inici del curs acadèmic. En la seva desena edició, la campanya -organitzada per la Fundació Kovacs i l’Organització Mèdica Col•legial (OMC)- pretén disminuir el risc de patir malalties d’esquena i conscienciar sobre la importància de fer esport en l’àmbit familiar.

A la presentació de l’acte ha assistit el conseller de Salut, Família i Benestar Social, Antoni Mesquida; el conseller d’Educació, Cultura i Universitats, Rafael Bosch; el president del Patronat de la Fundació Kovacs, Francisco M. Kovacs; i el president del Col•legi de Metges, Antoni Bennàssar.

La campanya se centra en la distribució d’un còmic entre els infants de 8 anys que pretén difondre mesures destinades a disminuir el risc de patir malalties d’esquena i reduir-ne la durada. Mitjançant vinyetes de comprensió fàcil es fan recomanacions com ara evitar el repòs en el llit, acostumar-se des de petits a fer exercici de manera habitual, o assegurar-se que el pes de la motxilla no superi el 10 % del pes corporal de l’escolar. Es recomana, a més, la pràctica d’esport en l’àmbit familiar per prevenir el mal d’esquena.

De fet, abans dels 15 anys, un 50,9 % dels nins i el 69,3 % de les nines ja han patit mal d’esquena, un fet que limita les seves activitats diàries i augmenta significativament el risc de mantenir aquests dolors de forma crònica en ser adults. A més, la incidència d’aquestes malalties augmenta a partir dels 10 anys.

El tebeo de la espalda. Deporte en familia.

Els estudis científics demostren que l’activitat física és necessària des d’edats molt primerenques perquè la columna vertebral adquireixi la forma definitiva. Realitzar exercici de manera periòdica redueix el risc de patir malalties d’esquena i, a més, augmenta la probabilitat que, en cas que aparegui el dolor, aquest sigui de curta durada i tengui un impacte menor en l’activitat quotidiana.
Mesures de prevenció del mal d’esquena:

1. Quan es pateix mal d’esquena, el repòs al llit es perjudicial, ja que facilita que el dolor es perllongui i torni a aparèixer en el futur. Si en algun moment el dolor obliga a tombar-se, és aconsellable que es faci de manera breu, ja que a partir de les 48 hores de repòs en el llit es comença a perdre força i to muscular.
2. Es recomana fer exercici de manera habitual i continuada, almanco dues vegades per setmana. Això desenvolupa la força, la resistència i la coordinació muscular, i augmenta la resistència a les càrregues excessives.
3. Convé que l’hàbit de l’exercici i l’esport s’inculqui a edats primerenques en l’àmbit familiar. Els estudis científics demostren que els hàbits dels pares influeixen en els fills, i que és més fàcil mantenir d’adults els hàbits adquirits durant la infància.

Atenció a les motxilles dels escolars

Entre les pautes que figuren en el còmic destaca el pes de la motxilla, que no ha de superar el 10 % del pes corporal de l’escolar. L’ideal seria reduir el pes de la càrrega que transporten mitjançant la instal•lació de taquilles en els col•legis, fraccionar cada llibre de text en diversos volums o instaurar suports electrònics dins l’ensenyament.
Una alternativa a la motxilla tradicional és la que té rodes, ja que si l’estudiant ha de carregar és millor que l’esquena no suporti el pes. Si la motxilla és de tirants, convé que estigui situada en una posició relativament baixa, a la zona lumbar, tan a prop del cos com sigui possible, i subjecta amb un cinturó de manera que no oscil•li.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *